Laguna - Bukmarker - U Beogradu promovisana knjiga „Zašto psujem“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

U Beogradu promovisana knjiga „Zašto psujem“

Vedrana Rudan došla je iz Rijeke u Beograd u petak, 18. septembra i predstavila knjigu „Zašto psujem“. Knjižara i kafe Delfi u SKC-u bili su mali da prime publiku željnu da vidi i čuje poznatu spisateljicu. Ovako je publika sedela na podu samo na najposećenijim rok koncertima, a i atmosfera je bila slična jer je Vedrana Rudan majstor komunikacije sa publikom. A rečima je šibala, ne štedeći ni domaćine ni goste.


 
Asistirali su joj urednik knjige, pisac Vladimir Arsenijević, čija je zasluga da je prvi Vedranin roman „Uho, grlo, nož“ stigao pred beogradske čitaoce odmah nakon zabrebačke premijere, a ubrzo je dramatizovan i sa velikjim uspehom je igran u „Ateljeu 212“, i PR menadžer Lagune Vanja Gavrovski koju Rudanova nije nimalo štedela, otvoreno joj je priznala da je tako lepa da bi je najradije ubila zbog toga.
 
Vladimir Arsenijević je ispričao da nije ni sanjao da će još na Sajmu knjiga u Beogradu 2003. godine prodati ceo prvi tiraž romana „Uho grlo, nož“, a da su do zatvaranja Sajma dolazili kupci i tražili knjigu koje više nije bilo. Do tada se u Srbiji nije ni znalo za Vedranu Rudan koja je pisala za Feral tribjun, Nacional, uređivala radio u Rijeci.
 
„Zašto psujem“ je njena prva knjiga objavljena u izdanju Lagune. Dok drugi kroz zube cede reči koje iz učtivosti ne mogu da izgovore glasno, ili se „ugrizu“ za jezik pre nego što kažu svoje mišljenje ljudima, Vedrana Rudan nema dilemu kako će da sruči istinu u lice.
 
Knjiga „Zašto psujem“ je zbirka odabranih tekstova koje je Vedrana pisala za svoj blog, verovatno najpopularniji u regionu, jer ima 160.000 sledbenika i 10 miliona pregleda. U tim kratkim tekstovima piše o svemu što joj zasmeta ili ima potrebu da o nečem javno progovori, a to je o ženama, muškarcima, deci, životu, sebi i ljudima oko nje.
 
Vladimir Arsenijević je kazao da se Vedrana Rudan usuđuje da kaže ono što se drugi ne usude ili govore u potaji, a ona na svoj način iznosi pred oči javnosti sve tabue i društvene devijacije, bilo da se radi o Hrvatima ili Srbima, Americi, Izraelu i Palestincima, o Katoličkoj crkvi, o ženama i muškarcima, o sebi i svom mužu.
 
Posebno oseća potrebu da brani slobodu govora, da psuje ako ima potrebu, da se ne obazire šta drugi misle pa makar nekad preterala.
 
„Nepogrešivo razotkriva licemjerje, šovinizam, primitivizam, zlostavljanje… jednom rečju, nepravdu“, istakao je Arsenijević.
 
Beogradska promocija je trajala oko pola sata, jer je književnica konstatovala da je „pakleno vruće, a ko želi da više sazna o knjizi, neka je kupi“. Vedrana Rudan je zatim sat i po, a možda i duže, strpljivo potpisivala knjige.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
kriza koja je čarlsa dikensa umalo koštala karijere laguna knjige Kriza koja je Čarlsa Dikensa umalo koštala karijere
07.05.2024.
Čarls Dikens se redovno tuširao hladnom vodom i voleo da ide u duge šetnje, tokom kojih je prelazio dvadesetak, a ponekad i trideset kilometara. Stiče se utisak da nikada nije sedeo skrštenih ruku: na...
više
prikaz romana stari kalendar jedne ljubavi andreja makina život između stvarnosti i sećanja laguna knjige Prikaz romana „Stari kalendar jedne ljubavi“ Andreja Makina: Život između stvarnosti i sećanja
07.05.2024.
Početkom 2021. godine se u francuskim knjižarama, posle dvogodišnje pauze, pojavilo novo ostvarenje akademika Andreja Makina. Reč je o romanu „Stari kalendar jedne ljubavi“, nostalgijom obojenom delu ...
više
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
07.05.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
delfi kutak je pročitao malo drugačiji hepiend  laguna knjige Delfi Kutak je pročitao: „Malo drugačiji hepiend“
07.05.2024.
Knjigu sam dobila na zadatak za čitanje. Na prvu loptu, kada sam ugledala korice i videla da ima 500 strana, samo sam zakolutala očima. Dakle, prvi susret nije prošao kako treba. A još više sam zak...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.