Laguna - Bukmarker - Snimljena serija „Konstantinovo raskršće“ – međunarodna promocija Niša koja grad ne košta ni dinara - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Snimljena serija „Konstantinovo raskršće“ – međunarodna promocija Niša koja grad ne košta ni dinara

Prva sezona serije „Konstantinovo raskršće“, rađena po bestseleru pisca iz Niša Dejana Stojiljkovića, snimljena je i u toku je postprodukcija, kaže nagrađivani autor. Misterioznu istorijsku dramu čija je radnja 1944. godine u Nišu, gledaoci bi trebalo da vide na jesen, a nedavno je Telekom Srbija prodao prava najvećem francuskom distributeru, čime će ova dugo čekana serija dobiti ulaznicu u svet. Prema nepotvrđenim informacijama, glavna uloga poverena je poznatom glumcu Milanu Mariću, a Dejan Stojiljković kaže da će ova serija biti „jedna veoma dobra, međunarodna promocija Niša koja grad neće koštati ni dinara“.

Davno najavljena, dugo čekana, uz proverenu ekipu koja je radila na njoj – za seriju „Konstantinovo raskršće“, i pre zvaničnih najava i promocija, vlada veliko interesovanje. Tajna Konstantina Velikog, rođenog u Nišu, blizu je otkrivanja, a nakon romana i strip-verzije, najčitaniju knjigu u javnim bibliotekama u Srbiji 2010. godine gledaoci bi trebalo da vide i na malim ekranima.

„Pošto sam potpisao ugovor o poverljivosti, ne mogu da vam saopštim određene detalje pre nego što zvanično učine producenti. Adaptaciju romana radio je Đorđe Milosaljević, on je adaptirao roman u prvu sezonu. Ta sezona je snimljena i u toku je postprodukcija. Kako sam razumeo, premijera će biti u toku ove godine, verovatno na jesen“, kaže Dejan Stojiljković, višestruko nagrađivani pisac.

Neodoljiva je priča o Nišu u Drugom svetskom ratu, tajnama, legendama još iz doba Isusa Hrista i Konstantina Velikog, tu su i partizani, ravnogorci, Nemac, ali i vampir i vukodlak, rekao je pre nekoliko godina Đorđe Milosavljević za Novosti. O ulogama Stojiljković ne može da priča, a nepotvrđene informacije su da glavnu ulogu igra Milan Marić, a pojavljuju se i Milena Radulović, Petar Zekavica, Aleksandar Jovanović i Velibor Topić, Anica Dobra, Nikola Ristanovski, Aleksandar Dimitrijević...

„Ja sam zadovoljan podelom i načinom na koji su producenti pristupili seriji, temeljno, profesionalno i na produkcijskom nivou kakav nije viđen na eks-ju prostorima do sada. Mislim da će ova serija biti i jedna veoma dobra, međunarodna promocija Niša koja grad neće koštati ni dinara. Ostaje da vidimo da li će gradske vlasti umeti to da iskoriste, mada, poučen negativnim iskustvom vezanim za proslavu godišnjice Milanskog edikta, zasad sam vrlo rezervisan, videćemo“, dodaje Stojiljković.

Na festivalu „Series Mania“, koji je održan u Lilu, Telekom Srbija je najvećem francuskom distributeru prodao prava na ovaj projekat za koji je izgrađen studio za snimanje u blizini Beograda u izvršnoj produkciji „Firefly“.

„Ako imamo u vidu da je francuski ’Mediawan’, koji je otkupio prava za distribuciju serije, takođe suvlasnik ’Plan B Entertainment’, kompanije čiji je osnivač Bred Pit, onda su mogućnosti zaista velike“, dodao je Stojiljković.
Prema ranijim najavama, planirano je da se snime tri sezone od 10 epizoda, odnosno ukupno 30 epizoda. Serija je rađena pod rediteljskom palicom Dejana Zečevića i Srđana Spasića.

Niški pisac kaže da je njegova ideja od samog početka bila da se od „Konstantinovog raskršća“ stvori franšiza sa Nemanjom Lukićem kao nosećim likom.

„Prvo je bio roman, onda je napravljena strip-adaptacija, a sada je tu i TV serija. Preko svog zvaničnog sajta sam lansirao i liniju pratećih proizvoda i taj ’merch’ se za sada temelji na majicama čije motive su radili sve sami majstori: Aleksa Gajić, Dragan Paunović, Nenad Cvitičanin i naš sugrađanin Igor Krstić. Trenutno razvijam, u saradnji sa svojim izdavačem Lagunom i društvenu igru, pošto su one postale dosta popularne. Juna, za Noć knjige, u knjižare stiže knjiga ’Serafim: hronike Nemanje Lukića’, a na jesen i njen nastavak ’Dorćolski rekvijem’. Obe knjige biće iz univerzuma ’Konstantinovog raskršća’, a do Sajma knjiga u Beogradu biće objavljeno i integralno izdanje stripa“, kaže Stojiljković.

Knjiga je dosad bila prevedena na engleski, ruski, slovački, makedonski, francuski, ali tu nije kraj.

„U završnoj smo fazi pregovora sa jednim velikim izdavačem iz Istanbula koji će knjigu objaviti za tursko tržište, a stigle su i lepe vesti iz Bratislave da je slovačko izdanje ’Konstantinovog raskršća“ rasprodato. Knjiga je takođe objavljena i u Rusiji i SAD, a velike su šanse da se sledeće godine pojavi u Italiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj. To je jedan zaista veliki pripovedni univerzum koji daje autoru razne mogućnosti, između ostalog, zato što je glavni protagonista besmrtnik star preko 100 godina. Postoji čak ideja za novi roman koji bih u četiri ruke ponovo pisao sa Vladimirom Kecmanovićem, a u kome će se sresti Nemanja Lukić i Mustafa Golubić“, dodaje Stojiljković.

Dok ne vidimo Nemanju Lukića, Hajnriha Kana, Ota fon Fena, Svetislava Petrovića Nišavca, Kostu Milovanovića Pećanca, Adolfa Hitlera, Hajnriha Himlera na ekranu, ostaje nam strip i roman koji je dobio i dopunjeno izdanje.
 
Autor: Ljubica Jocić
Izvor: Južne vesti
 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više
prikaz presfildovog romana ratnik kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva laguna knjige Prikaz Presfildovog romana „Ratnik“: Kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva
17.05.2024.
Vratio se Stiven Presfild. Autor bestselera o staroj Grčkoj – „Ognjena kapija“ i „Plime rata“ – u novom, uzbudljivom romanu „Ratnik“, pažnju je posvetio Starom Rimu. Zaplet romana je smešten u dve ...
više
prikaz knjige tajni život drveća zaljubljen u šumu laguna knjige Prikaz knjige „Tajni život drveća“: Zaljubljen u šumu
17.05.2024.
Retko je koja knjiga o prirodi privukla pažnju svetskih razmera i postala bestseler kao što je to slučaj sa naslovom „Tajni život drveća“ Petera Volebena. Zašto noćas tako šume jablanovi, tako stra...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.