Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Sumorna kuća“ Čarlsa Dikensa - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Sumorna kuća“ Čarlsa Dikensa

Pridev iz naslova možda ne deluje baš motivišuće, a i sam obim knjige može da deluje zastrašujuće. Nemojte da vas to spreči!



Ja sam, izgleda, imala sreće; majka me je rano upozorila da je čitanje Dikensovih dela teško, da njegove knjige sadrže previše detalja i neverovatan broj sporednih likova koje je prosto nemoguće zapamtiti. Čitanje je bilo vid mog mladalačkog bunta, te sam ono što je moja majka smatrala zahtevnim doživljavala kao bogatstvo. Stoga je Dikens veoma rano postao pisac kome se najviše divim.

Sumorna kuća“ je njegov najbolji roman, i to ne samo zato što, prikazivanjem pravnog sistema koji se više bavi ometanjem i zapetljavanjem nego rešavanjem problema, on ostaje u potpunosti savremen. Dikens je bio izvanredan glumac, a ovaj roman je predstava u kojoj on igra dve potpuno različite uloge.

Deo romana se bavi pričom o ledi Dedlok koja se neprekidno „dosađivala nasmrt“. Njen učmali život i pravna zavrzlama u sudskom sporu Džarndajsa protiv Džarndajsa ispričani su u trećem licu, a sam stil deluje barokno i satirično. Ostatak priče pripoveda Ester Samerson, autorov jedini ženski narator.

Ester je još jedno od književnikovih siročadi rođenih pod srećnom zvezdom; kada njen staratelj umre, pojavljuje se advokat koji je šalje da živi sa Džonom Džarndajsom, koji bi mogao da ima korist od beskonačnog procesa osporavanja testamenta na sudu. Glas Ester, jednostavan i bez ikakvog preterivanja, potpuno je drugačiji od glasa sveznajućeg pripovedača; deluje kao da su roman napisale dve različite osobe.

Kao pisac, divim se takvoj veštini pisanja. Kao bivša kolumnistkinja, uvek reagujem na društvenu savest koja je pokrenula i razbesnela Dikensa.

Ali nemojte da pogrešite u proceni: ovo je pre svega knjiga sa dušom. „Sumorna kuća“ je poznata kao roman o zakonu, ali zapravo govori o tuzi i dušama dve žene, jedne koja je prodala svoju sreću zarad sigurnosti, i druge koju izjeda nesigurnost jer ne zna ko je ona zapravo. Upravo zbog toga volim ovaj roman.

Autor: Ana Kvindlen
Izvor: independent.co.uk
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
nezaboravno druženje sa andrejem makinom laguna knjige Nezaboravno druženje sa Andrejem Makinom
15.05.2024.
Majski Lagunin književni klub, 111. po redu održan je 10. maja i bio je poseban. Imali smo priliku da ugostimo francuskog akademika i sjajnog pisca Andreja Makina. U fokusu nam je bio roman „Prijatelj...
više
sve što niste znali o dženis halet, autorki romana ubistvo u lokvudu  laguna knjige Sve što niste znali o Dženis Halet, autorki romana „Ubistvo u Lokvudu“
15.05.2024.
Dva studenta prava dobijaju hrpu dokaznog materijala i krajnji rok. Moraju da reše zbunjujuće ubistvo zbog kog je nevina osoba poslata u zatvor. „Ubistvo u Lokvudu“ je zagonetni roman koji poziva čita...
više
iz prve ruke zaokrenuto razmišljanje  laguna knjige Iz prve ruke: „Zaokrenuto razmišljanje“
15.05.2024.
Mladi kapetan bojnog broda na jednom od prvih krstarenja upada u maglu, i posle nekoliko sati plovidbe kroz mrak i sivilo s komandnog mosta počinje da nazire svetlost koja mu se približava. Pošto njeg...
više
delfi kutak je pročitao moja ljubav nikola tesla  laguna knjige Delfi Kutak je pročitao: „Moja ljubav Nikola Tesla“
15.05.2024.
Na početku moram da istaknem činjenicu da slabo čitam savremene domaće pisce. Ne znam ni sama zašto je to tako, ali eto. Zato sam i bila u nedoumici kad se ova knjiga pojavila u prodaji. S jedne stran...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.