Laguna - Bukmarker - Dženis Halet: Planiranje uskraćuje radost - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Dženis Halet: Planiranje uskraćuje radost

S autorkom bestselera „Ubistvo u Lokvudu“ razgovaramo o pisanju scenarija za film, pandemiji, ljubavi prema neizvesnosti i onome šta Dikens ima zajedničko sa Džeki Kolins.

Dženis Halet je autorka romana „Ubistvo u Lokvudu“, genijalne misterije novog pristupa epistolarnom romanu, sastavljenog od mejlova i tekstova. Studirala je engleski jezik i dramaturgiju i koscenarista je filma „Izolovani“ (Retreat) iz 2011. godine. Radila je kao novinarka i u vladinim informativnim službama, ministarstvu unutrašnjih poslova i odeljenju za međunarodni razvoj. Radnja romana prati amatersku dramsku trupu, a s autorkom razgovaramo o njenom delu koje će promeniti način na koji čitate savremeni kriminalistički roman.

Mora da ste se i sami osećali kao detektiv kada ste smišljali zaplet – Vaša knjiga je pedantna i puna detalja...

Nikada ništa ne planiram unapred – to uskraćuje radost. Pisala sam oko godinu dana, a potom prepravljala detalje. Tada sam radila na ideji za TV seriju, ali mi nije baš išlo. I kada je Kameron Rouč, moj mentor i šef drame u SKY-u, predložio da napišem roman, zapitala sam se šta bi bilo kada bih se koncentrisala na sporedne likove iz TV serije i mejlove koje razmenjuju.

Da li ste se iznenadili koliko je Vaš roman dobro prihvaćen?

Potpuno sam zatečena. Na Instagramu sam direktno videla pozitivne reakcije. Među njima je bila i jedna mlada devojka koja je rekla da sada razmišlja o karijeri advokata – to me je oduševilo.

Pričajte nam o Raglanskoj pozorišnoj družini i svom angažmanu u amaterskom pozorištu...

Taj angažman traje čitavog mog života. Pridružila sam se Raglanskoj pozorišnoj družini – sa sedištem u Zapadnom Londonu, gde i dalje živim – kada sam imala 14 godina. Tamo sam upoznala svog partnera. Radila sam sve – od suflera do rekvizitera i garderobera. Režirala sam, pisala drame, učestvovala u predstavama. Posluživala sam za šankom, čistila nakon predstava... To je iscrpan hobi. Ali, otkrili smo, kao i mnoge amaterske dramske trupe, da teško možemo da pridobijemo nove članove. U 21. veku ljudi ne žele da budu uključeni u ovakav hobi. Raglanska pozorišna družina, nažalost, prestala je da postoji 2013. godine. Ovaj roman je moje ljubavno pismo posvećeno njima – iako bi neki mogli da pomisle kako je to jedno čudno ljubavno pismo.

Koliko možete zaključiti o karakteru osobe preko elektronske prepiske?

Više nego što mislite. Čak i iz jednog reda mejla, za koji mislimo da ne otkriva ništa, može svašta da se zaključi.

Gde ste odrasli i čime su se bavili Vaši roditelji?

Tata je radio u prodavnici video-kaseta. Možda zvuči zastarelo, ali video-kasete su 80-ih i 90-ih bile poput mobilnih telefona. Tata je mislio da je pravi japi. Mama je radila u kancelariji odbora za gas.

Studirali ste dramaturgiju i zajedno sa Karlom Tibetsom napisali „ Izolovane“, o globalnoj pandemiji. Film je zapanjujuće pronicljiv: karantin kao horor film...

Onoga dana kada je otpočeo karantin, Karl i ja smo neprekidno razmenjivali mejlove. Jednostavno nismo mogli da verujemo da će se devet godina kasnije nešto slično dogoditi i koliko toga smo pogodili.

Šta se može primeniti i kod pisanja scenarija i kod pisanja romana?

Najvažnije je da svaki lik ima razvojni put – pogotovo kada pišete priču sa više likova.



Koji je Vaš savet da se u romanu postigne osećaj neizvesnosti?

Ne odajte ništa što je duže moguće... mada nemojte da preterujete. I sama volim da sam u neizvesnosti, zbog čega se, dok pišem prvu verziju, postavljam kao čitalac skoro isto koliko i kao pisac.

Koja je poslednja dobra knjiga koju ste pročitali?

Upravo sam pročitala dopunjeno izdanje „Anomalije“ Ervea le Telijea, bestselera u Francuskoj. Navodi vas na razmišljanje. Radi se o avionu koji jednog dana sleće pun putnika, a zatim tri meseca kasnije isti avion ponovo sleće pun istih putnika... anomalija.

Imate strast prema „avanturističkim putovanjima“. Kakve avanture volite?

Posebno sam uživala u pešačenju na Madagaskaru. Otišla sam tamo zbog divljih životinja – tu žive lemuri koje nigde drugde na planeti ne možete videti – ali su me najviše oduševili ljudi. Mnogo toga sam naučia.

Gde biste najviše voleli da živite, ako ne u Velikoj Britaniji?

U Južnoj Koreji – tako je otvorena i umetničkog duha. Lako bih se mogla tamo preseliti.

Koja knjiga na Vašim policama bi nas iznenadila?

Holivudske suprugeDžeki Kolins. Pročitala sam je u isto vreme kada i DikensovuSumornu kuću“ i bila sam zapanjena koliko su slične po strukturi.

Kome piscu se uvek vraćate?

Tomasu Hardiju, posebno knjizi „Daleko od razuzdane gomile“. Uvek se osećam kao da sam otišla na odmor u nekoj seoskoj idili.

Šta sledeće pišete?

Napisala sam još dva trilera. U prošlogodišnjem se radi o bivšem zatvoreniku koji se, po nalogu svog službenika za uslovnu kaznu i da bi prekratio vreme, priseća epizode iz svog detinjstva u kojoj je njegov nastavnik engleskog držao dopunski čas i – nestao. „Ubistvo u Lokvudu“ je roman koji ima čitav ansambl likova; The Twyford Code govori o ličnom putovanju jednog junaka. Još jedan triler je objavljen ove godina, i imam ugovor za još dva romana.

U izjavama zahvalnosti se skromno pitate da li će „Ubistvo u Lokvudu“ biti Vaš jedini roman. Teško da je moglo drugačije ispasti...

Znam – prosto je neverovatno, zar ne? Ne mogu biti srećnija ni iznenađenija.

Autor: Kejt Kelavej
Izvor: theguardian.com
Prevod: Aleksandra Branković
Foto: Garia Banks


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
16.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više
stiven erikson gost festivala fantastike u nišu od 16 do 19 maja laguna knjige Stiven Erikson gost Festivala fantastike u Nišu od 16. do 19. maja
16.05.2024.
U Niškom kulturnom centru se od 16. do 19. maja održava šesti Festival fantastike u Nišu, u organizaciji Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo DrakoNiš“ i Niškog kulturnog centra. Laguna će se predsta...
više
promocija knjige vir filipa čolovića 23 maja laguna knjige Promocija knjige „Vir“ Filipa Čolovića 23. maja
16.05.2024.
Promocija knjige „Vir“ Filipa Čolovića biće održana u četvrtak, 23. maja u knjižari Delfi SKC u 18 sati. O knjizi će, pored autora, govoriti glumac Tihomir Stanić i Dubravka Dragović Šehović, urednica...
više
dug prijateljstvu održana promocija knjige naše priče gorice nešović i jelice greganović laguna knjige Dug prijateljstvu – održana promocija knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović
16.05.2024.
Nastavak bestselera „Priči nikad kraja“, knjiga „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović predstavljena je 15. maja u knjižari Delfi SKC. O ovoj knjizi, na dan kada bi Gorica Nešović proslavljal...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.