Laguna - Bukmarker - Beograđanka osvaja svet - ekskluzivni intervju sa Teom Obreht - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Beograđanka osvaja svet - ekskluzivni intervju sa Teom Obreht

Tea Obreht, Beograđanka koja živi u Njujorku, dobitnica je nagrade "Orindž" za debitantski roman "Tigrova žena", koji se mesecima nalazi na listi bestselera. Radnja knjige, za koju kritičari imaju samo reči hvale, smeštena je u jednoj izmišljenoj zemlji na Balkanu.

Najmlađa dobitnica prestižne britanske nagrade "Orindž" za roman Tigrova žena je Beograđanka Tea Obreht, koja živi u Njujorku. Teu Obreht su u Amerikanci svrstali među 20 najboljih romanopisaca mlađih od 40 godina.



Prestižna nagrada "Orindž", namenjena književnicama, samo je deo uzbuđenja koji je Tei Obreht doneo njen prvi roman Tigrova žena.

Najugledniji američki i britanski kritičari ne štede pohvale za, kako kažu, magični realizam priče o mladoj lekarki koja u jednoj izmišljenoj zemlji na Balkanu posle rata istražuje smrt svog dede.

Srpsko izdanje Tigrove žene priprema "Laguna" za septembar. Tein ekskluzivni intervju RTS-u prvi je njen intervju u Srbiji.

"Sa čitaocem se menja kompletan svet knjige. Knjige su otvorene drugim ljudima. To mi je bilo teško da tumačim na početku, ali sam se kasnije navikla", kaže književnica.

Mada nije autobiografski roman je protkan Teinim životnim iskustvom, bogatim za jednu dvadesetpetogodišnjakinju. Iz rodnog Beograda otišla je sa sedam godina, izvesno vreme živela na Kipru i u Egiptu, da bi našla dom u Americi.

Tea Obreht objašnjava svoju potrebu da piše o Balkanu, jer je to deo njenog identiteta iz detinjstva.

"Svaka knjiga polazi od nekih pitanja koja pisac postavlja samom sebi od identiteta. Priča koju sam napisala pripada ovom mestu, ona je blizu istini", kaže književnica.

Kritičari posebno hvale Teinu sposobnost da na engleskom jeziku, iako joj nije maternji, Amerikancima verno dočara daleku balkansku kulturu.

Tigrova žena prevedena je na 24 jezika. Izdavačka kuća "Rendom Hauz" već je otkupila i drugi, još nenapisani, roman mlade književnice.

Izvor: RTS


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
nezaboravno druženje sa andrejem makinom laguna knjige Nezaboravno druženje sa Andrejem Makinom
15.05.2024.
Majski Lagunin književni klub, 111. po redu održan je 10. maja i bio je poseban. Imali smo priliku da ugostimo francuskog akademika i sjajnog pisca Andreja Makina. U fokusu nam je bio roman „Prijatelj...
više
sve što niste znali o dženis halet, autorki romana ubistvo u lokvudu  laguna knjige Sve što niste znali o Dženis Halet, autorki romana „Ubistvo u Lokvudu“
15.05.2024.
Dva studenta prava dobijaju hrpu dokaznog materijala i krajnji rok. Moraju da reše zbunjujuće ubistvo zbog kog je nevina osoba poslata u zatvor. „Ubistvo u Lokvudu“ je zagonetni roman koji poziva čita...
više
iz prve ruke zaokrenuto razmišljanje  laguna knjige Iz prve ruke: „Zaokrenuto razmišljanje“
15.05.2024.
Mladi kapetan bojnog broda na jednom od prvih krstarenja upada u maglu, i posle nekoliko sati plovidbe kroz mrak i sivilo s komandnog mosta počinje da nazire svetlost koja mu se približava. Pošto njeg...
više
delfi kutak je pročitao moja ljubav nikola tesla  laguna knjige Delfi Kutak je pročitao: „Moja ljubav Nikola Tesla“
15.05.2024.
Na početku moram da istaknem činjenicu da slabo čitam savremene domaće pisce. Ne znam ni sama zašto je to tako, ali eto. Zato sam i bila u nedoumici kad se ova knjiga pojavila u prodaji. S jedne stran...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.